Pla de Buidatge i Seguiment Ambiental dels embassaments de Pedro Marín i Doña Aldonza (T.M. Úbeda) Jaén.

Eccus realitza l’Estudi d’Efectes Ambientals, Pla de Buidatge i Seguiment Ambiental del desembassament parcial dels embassaments Pedro Marín i Doña Alzona (T.M. Úbeda), Jaén.

Embassament de Pedro Marín al riu Guadalquivir (T.M. Ubeda, Jaén).

El mes de desembre passat de 2019, l’equip ECCUS va dur a terme el seguiment ambiental del buidatge parcial dels embassaments de Pedro Marín i Donya Aldonza, situats a Andalusia, a la província de Jaén. Tots dos embassaments, que són explotats per Endesa Generació, S. a., formen part de la conca del Guadalquivir, i constitueixen un espai natural de gran riquesa faunística perquè pertanyen a l’espai protegit LIC+*ZEPA de l’Alt Guadalquivir, inclòs en la Xarxa Natura 2000 i per això, requereix mesures significatives d’estudi davant possibles efectes ambientals, ecològics i paisatgístics derivats de la maniobra.

Aquests embassaments presentaven una gran acumulació de sediments a causa de les contínues aportacions materials que transporta el propi riu, els quals són arrossegats i dipositats al fons, disminuint considerablement la seva capacitat i agreujant la situació d’aterrament en què es troba la infraestructura.

Embassament de Pedro Marín durant la realització de la maniobra.

Previ a les maniobres de buidatge parcial, ECCUS SL Projectes Tècnics, Mediambientals i Obres va elaborar el corresponent Pla de Buidatge i Seguiment Ambiental per a tots dos embassaments, en el qual s’estableixen les directrius a seguir perquè el buidatge de l’embassament es pugui executar minimitzant els possibles efectes que es poden ocasionar sobre el mitjà durant aquest procés.

Juntament amb el Pla de Buidatge Parcial, es va elaborar l’Estudi d’Efectes Ambientals de les maniobres d’acord amb la normativa ambiental vigent i establir les mesures de seguiment ambiental necessàries per a garantir la qualitat de l’entorn.

El Seguimient ambiental de les maniobres de buidatge es va centrar en el control de la qualitat de l’aigua, mitjançant l’anàlisi dels paràmetres fisicoquímics, biològics (macro invertebrats)), així com del monitoratge del material en suspensió que és arrossegat pel cabal del riu; del qual es desprèn, finalment un Informe de Seguiment Ambiental de la maniobra.

Addicionalment, es va aprofitar el buidatge parcial dels embassaments de Donya Aldonza i Pedro Marín per a dur a terme treballs de batimetria per a estudiar la dinàmica dels sediments de fons i comprovar l’eficàcia de l’actuació sobre la seva distribució.

    Acepto las condiciones de uso y política de privacidad

    Si tens qualsevol dubte, pots contactar amb nosaltres per:

    Whatsapp:

    whatsapp_eccus 635 146 424